Koninklijke Fanfare Ste.-Cecilia GAVERE, 150 jaar jong

Het is weinig verenigingen gegeven om oud te worden. Dit jaar mag de Koninklijke Fanfare Ste.-Cecilia Gavere heel trots zijn. Ze mogen namelijk in november 150 kaarsjes op de verjaardagstaart uitblazen.

In 1865 ontstond de fanfare uit de toenmalige zangkoorvereniging “de Avondzangers”. In de eerste jaren van haar bestaan luisterde de fanfare talrijke festivals in de naburige gemeenten op. Ook in de eigen gemeente zorgden zij voor plezier en ambiance. Spijtig genoeg weten we uit die eerste prille fanfarejaren bitter weinig, want tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het volledige archief vernietigd. Tussen de twee wereldoorlogen in kende de fanfare zijn hoogten en zijn laagten. Verschillende dirigenten volgden elkaar op, heel wat muzikanten kwamen en gingen. Maar het opluisteren van kermissen en feestelijkheden bleef een van de hoofdzaken van het “Gavers Muziek”. In de jaren ’60 kende de fanfare een hoogtepunt: ze verzorgde het muzikale deel van een eucharistieviering die rechtstreeks op televisie werd uitgezonden. Een bijzonder evenement voor die tijd!

Onder de deskundige leiding van Joseph Bultiauw (vanaf ok1975) veranderde er heel wat voor de fanfare. Voor het eerst werd een jaarlijks winterconcert geprogrammeerd. Hiermee verbeterde meteen het imago van de fanfare. Ook moeilijkere concertstukken kwamen nu op het programma. En dit werd gesmaakt door het grote publiek.  Al een tiental jaren loopt het Gemeentelijk Ontmoetingscentrum Racing vol voor dit intussen traditionele winterconcert.

Intussen bleef de vereniging niet stilzitten: een eigen jeugdopleiding werd opgestart, er kwamen heel wat activiteiten bij en we richtten - met de gewaardeerde steun van de gemeentelijke overheid - een eigen repetitielokaal in. Jaarlijks verzorgen we een twintigtal muzikale evenementen, zowel binnen als buiten de gemeente. Momenteel gaan de repetities elke donderdag door in het gemeentelijk ontmoetingscentrum “het Eiland”. Vanaf 18.00 u worden de leerlingen opgeleid; vanaf 20.00 u repeteert de fanfare tot 22.00 u. De huidige dirigent, Gilbert Callebaut, zorgt ervoor dat de lat redelijk hoog gehouden wordt voor onze amateurs. Want daar zijn we fier op… Muziek maken met een groep vrienden is heel belangrijk, op het niveau dat we aankunnen. De vereniging draagt samenhorigheid, betrokkenheid, respect en vriendschap hoog in het vaandel.

Momenteel staat de fanfare voor een nieuwe uitdaging: tijden veranderen en hierin moet onze muziekvereniging een nieuwe plaats vinden. Met een vernieuwd dynamisch bestuur kunnen we er zeker nog een paar jaartjes bij doen. We willen nog verder blijven groeien en bloeien en met veel fierheid en vertrouwen kijken wij uit naar de toekomst. En… uiteraard verwelkomen we jullie allemaal graag eens op een van onze activiteiten.

(tekst: Christiaan De Graeve – Geert Hoste)